2009-04-15

Ekiga un SIP kodeki

Ja kādam sanāk lietot Ekiga kā SIP klientu un ir problēmas sarunājoties ar citu SIP klientu (piemēram X-lite), jāatcerās pāris galvenās lietas par SIP audio kodekiem - visur SIP implementācijās noklusēti tiek izmantots G.711 u un a varianti, kas ir tas pats kas 'ulaw' un 'alaw' (pēc teorētiskās definīcijas par signālu apstrādi), un tas pats kas Ekigā PCMA un PCMU. Enforsējiet šos abus kodekus kā galvenos Ekigā un savos serveros un viss būs ripās. Šos kodekus atbalsta visi.

Jautājums tik kāpēc Ekiga šos kodekus ir pārsaukusi. Tāpat neviens jau nesaprot, ko tie un kā tie ko dara :)

Resursiem palasīties voip-info.org wiki lapiņā un G.711 Wikipedia rakstā.

2009-04-13

Patiesība par Microsoft "mazo laptopu" tirgus daļu

Lai gan es jau paspēju pa daļai noticēt Microsoft spējai ar neatļautiem līdzekļiem ieviest dominanci arī "netbuku" tirgū, izrādās, ka tā ir tīrākā muldēšana. Plašāks raksts (ar atsaucēm un citām jaukām lietām faktu pārbaudei) Computer World Linux sekcijas blogā.

Galvenais fakts - beidzot kāds ir sācis ķidāt slaveno 90% apgalvojumu par tirgus daļu Windows. Izrādās, ka pasaules prese visu šo laiku ir izmantojusi skaitļus, kas nāk no ASV "brick-and-mortar" tirgus (Ala Maxima, Elkor datori, RIMI, utt.)! Ne ASV tiešsaistes veikali, ne pārējā pasaule NEKAD nav tajā uzskaitīti. Turklāt izrādās ka "netbook" segmentā ASV tiek pārdoti tikai 20% no visiem datoriem! Varbūt ir cerība nākotnē dabūt reālus ciparus?

Protams, tas nemaina faktu, ka Windows joprojām dominē, bet tas, ka Ubuntu izredzes šajā tirgū ir bijušas pārvērtētas, izskatās ir tikai vienīgi Billa un Palmera sapnis, nevis realitāte. Kas priecē un liek cīnīties un veidot Ubuntu arvien labāku.