2009-05-28

Pitivi dod pretriecienu


Informatīva atkāpe: Pitivi ir Python, GTK+2, Gstreamer bāzēta video rediģēšanas lietotne. Pirmsākumos tā tapa lēni un konceptuāli tika strādāts pie pakaļgala izveides - tā tapa Gnonlin, Gstreamer nelineārās rediģēšanas bibliotēka, kas šobrīd jau tiek izmantots daudz plašāk nekā tikai Pitivi (Kā piemēru varu minēt Jokosher, bet vēl kādi citi projekti izmantoja).

Šobrīd Fluendo un Collabora ir uzsaukušas katra par pārīti Pitivi izstrādātāju. Rezultāts ir acīmredzams - Pitivi 0.13, lai arī cipars necils, tas neparāda īsto darbu apjomu, kas ir izdarīts. Proti, ļoti daudz kas ir pārrakstīts, un ir veikts apjomīgs vecā koda refaktorings. Lietotne ir nenoliedzami daudz stabīlāka un ātrāka savā darbībā.

Lietojiet un pārliecinieties par to. Pieliekam Gstreamer developers Launchpad PPA arhīvu caur Sistēma => Administrēšana => Programmatūras avoti (System => Administration => Software Sources), sadaļa Trešās puses programmatūra (Thirty party....), pievienojam virknīti ko mums iedod PPA arhīva mājas lapā, aizverot apstiprinam, ka gribam atjaunināt datus un tad caur Pievienot/noņemt...(Add/Remove...) meklējam Pitivi un instalējam.

p.s. nākošā versija sola vizuālos efektus un papildus rediģēšanas maģiku.

2009-05-26

vardene.lv vārdnīcas spāru svētki

Daudzi noteikti ir pazīstami ar temini.laka.lv - atvērto terminu datubāzi. Tā mums, programmatūras lokalizētajiem, ir kalpojusi nu jau ilgus gadus (paldies tās galvenajam radītājam Pēterim Caunem aka cuu508, kā arī visiem, kas savu iespēju robežās palīdzēja to uzturēt).

Kā jau katrai sistēmai vecums dara savu un nu jau kopš februāra beigām strādājam pie jaunas realizācijas, pie reizes plānojot satura caurskatīšanu iespēju robežās un uzlabojot vārdnīcas kvalitāti (ja ļoti vēlaties palīdzēt šajā sakarā, uzrakstiet/īsziņojiet caur Jabber rīkiem (Pidgin/Empathy/Google Talk) uz pecisk pie gmail punkts com). Novecojusī PHP valodā rakstītā sistēma tiek pārtaisīta, izmantojot modernākas tehnoloģijas - Python valoda un Django vide. Projektam ir dots arī jauns vārds Wordy un visa projekta koda koplietošana notiek caur Launchpad Bazaar repozitoriju sistēmu.

Mācoties no iepriekšējās sistēmas pieredzes, esam ieviesuši vairākus jauninājumus:
  • vārdi tiek piesaistīti jēdzieniem, tādējādi ļaujot atdalīt viena vārda vairākas nozīmes;
  • iespēja tagot vārdus (vispār tagu sistēmai ir plānota ļoti plaša loma jaunajā sistēmā);
  • vārdiem var pievienot lietojumus, piemēram vārdu file tulkojumu kā datne lieto Gnome, bet kā fails lieto KDE un OpenOffice.org;
  • opensearch atbalsts - ļauj veikt meklēšanu no pārlūka meklēšanas joslas;
Vēl gan ir dažas lietas kas vēl nav pabeigtas:
  • jaunu lietotāju reģistrēšana, bet esam pārnesuši termini.laka.lv lietotājus;
  • tagu un lietojumu pievienošana;
  • vizuālais stils joprojām nav pilnībā pabeigts;
Tagad esam nolēmuši ka jaunajam veikumam pienācis testa laiks. Jaunās datubāzes pārejas uzturēšanās vieta ir http://vardene.lv/vardnica/main. Plānos ir šo piektdien slēgt rakstīšanas pieeju termini.laka.lv (tā paliks zināmu laiku lasīšanas režīmā) un pilnībā pāriet uz jauno sistēmu.

Paralēli piektdien pēcpusdienā plkst. 17 ir plānots "reālā laika" pasākums Latvijas Universitātes "Linux Centrā", kurā aicināti tikties galvenie interesenti par vārdnīcas nākotni. Tiks arī prezentēta caurskatīšanas sistēma, kuras galvenais uzdevums - sakārtot esošos datus, lai varētu droši teikt, ka vārdnīcas kvalitāte ir atbilstoši mūsu iespējām, kā arī klātesošie tiks iepazīstināti ar izstrādes vidi - ja kāds ir gatavs pievienoties izstrādes komandai.

2009-05-08

OpenOffice.org 3.1 antialisings - lēni, bet seksīgi

Tur pat nav daudz ko īsti piebilst. Lēni (5 gadi), bet tomēr ir klāt beidzot. Laikā ka OO.o 3.0 priecēja mūs ar savu ātrdarbību un beidzot jūtamiem uzlabojumiem interfeisā, 3.1 kā viena no galvenajām "fīčām" klāt vēl nāk "antialasings" (latviski varētu teikt "izlīdzināšana") visām operētājsistēmām. Tiem, kas tankā - tas nozīmē grafisko elementu malu vektoru izpludināšana, līdz ar to novēršot kantainumu un raupjumu. Hip hip urā. Lasam atskaiti šeit. Ļoti iepriecina Calc grafiku jaunais izskats.

Ir labi būt OpenOffice.org lietotājam šajās dienās.

Ubuntu dienas prieks

Ik pa laikam gadās atklāt kādu jauku lietu Ubuntu, kur norealizēta integrācijas ideja tā, kā pienākas. Izrādās, sources.list var tikt atvērta ar Software Sources (Programmatūras avoti), kas tad piedāvā (protams ievadot paroli) pievienot dotos repozitorijus minētajā failā.

Protams, security 'frīki' iebļausies, ka tā var smuki piespiest sev uzlikt kādu smuku trojani no džeku repozitorija, taču man šķiet, ka tas ne palielina, ne samazina to risku (jau tagad deb pakotni var uzlikt smuki ar dubultklišķi). Mazāk apjukuma lietotājam nozīmē tikai ieguvumu.

2009-05-07

Multimēdiju spēlētāja Totem xine aizmugures* ēras beigas

Beidzot tas ir noticis - Gstreamer keksi ir pierādījuši savu un gstreamer bāzētā Totem daļa ir panākusi xine. Ja kāds grib dzirdēt vēsturi - nu jau daudzus gadus atpakaļ, laikā, ka GNOME videi sākās veidoties dabiska vajadzība pēc universāla un vienkārša multimēdiju spēlētāja (a la klasiskais Multimedia Player Windows vidē), cilvēki radīja Totem. Daudzu pelta, daudzu slavēta šī programma ir izturējusi laika pārbaudi un manā skatījumā iemieso eleganci un vienkāršumu, kas piemīt GNOME videi. Taču retais zin, ka sākumā, ka gstreamer praktiski dzīvojās vēl trešo gadu kā projekts un daudzi ffmpeg/mplayer/xine fani uz to raudzījās ļoti vīzdegunīgi un augsprātīgi, šī programma izmantoja xine dzinēju kā aizmuguri savā sistēmā. Pēc tam Gstreamer komanda pieņēma izaicinājumu un radīja savu variantu. Tad nu šie abi aizmuguru varianti tika uzturēti visus šos gadus, taču jāatzīst, ka Gst striktā pieeja kodēšanas stilā un elementu uzturēšanā sāka gūt arvien skaistākus un garšīgākus augļus, līdz ar 6.10 jau praktiski varēja spēlēt filmas un mūziku, neuztraucoties, vai Totem ar to tiks galā.
Taču pēdejos gadus Totem xine variants vēl tika aktīvi izmantots lietotāju vidū. Iemesls vienkāršs - DVD spēlēšanas funkciju trūkums Gstreamer versijā. Tagad gaidīšanas laiks ir beidzies un pēdējais xine "bastions" kritis. Jau šobrīd Gstreamer izstrādātāji sāk gumzdīties ap Totem koderiem un piedāvāt vēl kārtinošākas iespējas par tām, ko piedāvā xine. Līdz ar to vakardien Totem galvenais uzturētājs Bastien Nocera GNOME git repozitorijā izstrādes zarā izdzēsa xine totem failus, kā arī pārveidoja visus pārējos un izņēma atsauces.

Paldies Xine izstrādātājiem, jo viņi bija pirmie, kas piedāvāja konkrētu platformu multimēdiju failu spēlēšanai. Paldies Totem Xine aizmugures izstrādātājiem, jo bez viņiem Totem visticamāk neiegūtu sākotnējo popularitāti, uz kuras radītā viļņa pēc tam veiksmīgi "uzsēdās" Gstreamer versija. Un protams, paldies Gstreamer izstrādājiem, jo viņu striktās pieejas dēļ mums ir laba un stabīla multimēdiju *ietvarsistēma. Gadiem grūtais darbs sāk atmaksāties ar uzviju.

"7 years later, remove xine-lib backend. Bye Bye" - izraksts no GNOME Git komitu žurnāla.

*Terminu tulkojumi:
aizmugure - backend
framework - ietvarsistēma