2010-08-13

Cik vienkārši nopirkt klēpjdatoru ar labu Ubuntu Linux atbalstu

Tā kā parasta, ikdienišķa lieta, bet tā mani tik patīkami pārsteidza, ka gribēju drusku padalīties priekā.

Sakarā ar Google Summer Of Code aktīvo tuvošanos finišam ir radusies nepieciešamība sasparoties. Tiesa, ir arī socializēšanās plāni kā braukšana pie māsas un svaiņa uz Cēsīm, kā arī pēc tam kurss tiks uzņemts uz Tūju. Tā kā pārbraucieni daudz, toties laika maz, klēpjdators vajadzīgs kā ēst Google Summer of Code otras puses pabeigšanai. Šim nolūkam ilgi štukoju, domāju, beigās tomēr apciemoju "RD Electronics" vietējā supermārketā Daugā. Kas mani patīkami ir pārsteidzis, ka praktiski visi klēpjdatori tiek piedāvāti bez Windows (tiesa, ar Lypus Linux, kas nekādu lielo godu nedara), un kas pats interesantākais - ORDI darbvirsmas datori ar Ubuntu Linux. Tad nu atvēlēju daļu no jau pārskaitītās Google Summer of Code naudiņas un piepildīju sen loloto sapni. Tiesa, drusku sirds drebēja, jo Acer Aspire pagātnē ir drusku bijusi "fail" statusā attiecībā uz Linux darbvirsmas atbalstu.

Taču mājās atnākot, "atsūknējot" Ubuntu Linux ISO un ieripinot to USB zibatmiņā ar iebūvēto USB startēšanās disku veidotāju, tiku patīkami pārsteigts. Pirmām kārtām, absolūti viss strādāja - sākot no grafiskās kartes, platā ekrāna, klaviatūras funkciju taustiņiem un beidzot ar bezvadu tīkla adapteri. Praktiski pieslēdzos mājas bezvadu tīklam, palaidu instalatoru un aizgāju paēst vakariņas.

Datora modelis zināšanai ir Acer Aspire 5738ZG. Tam ir ATI Mobility Radeon ar 1 GB atmiņu, atbalstīts gan radeon (brīvajā draiverī), gan fglrx (spēļu baudītājiem, jo radeon ne visus 3D trikus māk). Atšķirība no Intel video kartēm ir tāda, ka šai šis gigabaits ir uz visiem laikiem. Tam ir Atheros AR928X bezvadu adapteris, kas tiešām ir labi atbalstīts kernelī. Pārējie dzelži nāk no Intel, kurš par spīti visam vilties neliek. Strādā iesnaudināšana.

Kopumā - ļoti laba sajūta.