2007-03-19

Priecīgās vēstis

Sen aizkavējies bloga ieraksts, tāpēc iespējams ir pāris "out of date" fakti :)

Pirmā ir fakts, ka BEIDZOT pēc gandrīz gadus ilgušajām problēmām ar tulkojumu menedžmentu Launchpad Rosetta sistēmā beidzot viss ir kaut cik salāpīts un rezultātā jau Ubuntu Linux 7.04 versijai ir pieklājīga latviešu valoda lietotāja saskarnē (gan tikai pagaidām GNOME versijā, KDE ir vēl jauzlādē pa jaunu tulkojumi). Tie, kuri ir lietojuši Dapper un Edgy, noteikti atcerās stulbo situāciju, ka Computer bija iztulkots kā Bāra lete, utt. Mūsu centieni tos izlabot atdūrās pret faktu, ka Launchpad sistēmai bija nopietnas kļūdas, kuru izlabošanu tik vien varējām ietekmēt kā pievienojoties lielajam lokalizētāju korim, kas lamāja Cannonical koderus. Bet paldies Dievam, viss ir beidzies laimīgi un cerams ka nākotnē tādi čē pē puišiem nesanāks (tpu tpu tpu).

Šajā sakarā ir neliels uzsaukums visiem Ubuntu Feisty lietotājiem. Ja lietojat ikdienā latviešu valodas saskarni, lūdzu ziņojiet par visām atrastajām kļūdām Linux.edu.lv forumā, latviskošanas sadaļā. Jānorāda virkne, kāda tā tiek iedota un kādai tai jūsuprāt jābūt (der arī plašāki komentāri, vai arī vienkārši "nezinu, jūtās kaut kā nepareizi"), turklāt, ja varat, pievienojiet ekrānattēlu (ja ir nepieciešams plašāk paskaidrot dotā paziņojuma parādīšanās apstākļus).

Jāpiezīmē, ka, pateicoties Raivja un Linux.edu.lv aktivitātēm, aizaizpagājušo sesdienu notika pasākums, kur to visu varēja veikt "dzīvajā", jautrā bariņā. Rezultāti ir apmierinoši un šādi pasākumi, kā izskatās, notiks arī nākotnē. Cerams, ka izdosies piesaistīt kādu ieinteresētu valodnieku, tādējādi rodot iespēju atslīpēt tulkojumus maksimāli labi.

Otra lieta nav tik cieši saistīta ar Ubuntu, cik ar Linux un brīvo programmatūru kopsumā. Viens no lielākajiem "lāstiem" komercprogrammatūras ziņā uz Linux ir bijis Macromedia (tagad jau Adobe) Flash spēlētājs. Windows lietotāji ir pieraduši pie šī "murga", bet uz Linux tas rada daudz problēmas. Tiesa, tikko Adobe izlaida jauno Flash spēlētāja versiju priekš Linux, tādējādi atļaujot gan normāli skatīties video, gan beidzot pieļaujot normālu skaņas atbalstu (ar ALSA). Taču tas joprojām ir tikai x86 versijai (AMD 64 lietotāji var nemaz neiespringt), nerunājot vispār par citu arhitektūru lietotājiem. Arī Mozilla saimei domātais spraudnis neizceļās ar sevišķu stabilitāti (kā rezultātā esmu spiests lietot Firefox FlashBlock paplašinājumu - nevis tāpēc ka man reklāmas apnikušas, bet gan tāpēc, ka apnika pārstartēt pārlūkprogrammu trīs reizes dienā).

Kur tad ir tā priecīgā ziņa? SWF ir diezgan atvērts formāts, un kaut arī Macromedia/Adobe ir centusies uztaisīt visādus "navarotus", lai padarītu viņu Flash spēlētāju un arī sekojoši izstrādes rīkus par galveno spēlētāju tirgū, pagātnē ir bijuši centieni radīt brīvās programmatūras ekvivalentu vismaz spēlētājam. Un man tas bija neliels pārsteigums, ka swfdec bibliotēkas radītāji ir sasnieguši pakāpi, kad tā var tikt izmantota ne tikai animāciju spēlēšanai, bet arī pat video lūrēšanai YouTube. Jāpiezīmē ir tas, ka, pateicoties programmas dabiskajai atvērtībai, swfdec atbalsta ne tikai Gstreamer multimēdijas aizmugures jomā (domājams citas aizmugures varēs izveidot citu sistēmu lietotāji), bet arī atbalsta Cairo, rezultātā ja jums ir videokarte ar labu Compozite atbalstu, Flash animācijas nepārpotami būs skaidrākas, plūstošākas, utt.

Ilgi šito postu marinējot, vēl aktīvi ietestēju Feisty uz klēpjdatoriem, kurus man nācās instalēt, un rezultātā uztaisiju ekrānattēlu:


It kā jau parasts Feisty ekrānattēls, bet tomēr, kas mani iepriecināja:
* Intel labs laptops, lēts, ļoti labi darbina Desktop Effects "izejot no kastes" :) (apt-get install 915resolution haks vēl joprojām ir vajadzīgs, bet tomēr)
* Skaļuma regulēšanas pogas uz laptopa strādā "izejot no kastes", un plus vēl ir klāt nācis smuks skaļuma indikators ar smuki ieplūstošu un izplūstošu efektu (a la OS X)
* Kauč Wifi nepalaidu pilnībā, ar pāris apt-get komandām konkrēto Wifi var piedabūt strādāt (nav jārokās un jāhako teksta faili), turklāt korpusa Wifi poga strādā - man ir pāris laptopi, kuriem tā ir problēma
* Mūzikas koplietošana no citiem Rhythmbox utt. softiem, arī iTunes, strādā arī neatejot no kases

Gļuki ir, bet katrā ziņā ar katru relīzi ar lielāku pārliecību varu cilvēkiem instalēt uUbuntu un teikt, ka lai aizmirst Windows.

6 komentāri:

Anonīms teica...

Nekā! Normāls Flash atbalsts Linux ir jau vairākus mēnešus - varbūt vienkārši Ubuntu tagad atjēdzās, ka vajag gļukaino v8 (vai pat ko vecāku) nomainīt ar lielisko v9 (lietots uz dažādām distrām - ne reizi nav pievīlis).

Aigars teica...

man arī skaļuma regulētājs ir no kastes, bet nebūt neizskatās tik glīti kā tavā bildē :(

Unknown teica...

Niks, gāja runa nevis par oficiālo Adobe spēlētāju (ka devītā versija būs Feisty, arī ir jauki), bet vairāk gan par Swfdec projektu, kurš mērķē radīt atklātā koda klientu Flash saturam. Viņiem jau ir izdevies palaist video, animācijas, utt. visdažādākās lietas.

Kaut kad vēlāk uzblogošu vēl vairāk par to programmeli.

Anonīms teica...

Es gan no tava raksta sapratu, ka tu runā par Adobe garadarbu. v8 un iepriekšējās versijas tik tiešām ir lagainas, bet v9 gadījumā problēmas ar audio bija ALSA's pusē, savukārt v8 vajadzēja speciālu wrapper skriptu, tad arī tīri labi strādāja. Tā kā vari vainot vien savu uber kruto Ubuntu, jo uz citām distrām problēmas ar audio bija novērstas jau pirms gada.

Unknown teica...

Niks, hmmmm, konkrēti _kādas_ problēmas? Man tādas nav bijušas kopš Edgy laikiem ar Flash pluginu.

Drusku arī pievaldi savu fleimu :) Tīri tā, ieteikums.

Anonīms teica...

Par ko tad tu īsti rakstīji? Un fleimu es pievaldīšu tad, kad Ubuntu būs iznīdēts - biju viens no tiem, kas neapdomīgi lameriem to ieteica lietot, kas arī bija iemesls pašreizējam Ubuntu fanboismam (0nkulis ir teicams piemērs tam), tāpēc es nelikšos mierā, kamēr tā dabas kļūda nebūs pilnībā pārstājusi eksistēt.