2007-02-07

OpenXML kā standarta "bīdīšana" jeb kā nevajag piespiest citus ar varu mīlēt sevi

Ir pagājuši jau vairāki mēneši, kopš OpenDocument formāts ir ieguvis ISO un IEC sertifikātu ISO/IEC 26300:2006. Tas nodrošina to, ka OpenDocument ir izgājis cauri divām standartizēšanas organizācijām - OASIS un ISO - un ir ieguvis atzinību kā standartizēts formāts, kuru var droši izmantot ikdienā aplikācijās, kā arī informācijas glabāšanā.

Lielākai daļai parasto datorlietotāju ODF ir zināms kā noklusētais formāts OpenOffice.org un KWord programmās (Paplašinājumi attiecīgi odt, odc, ods Writer, Calc un Impress programām). Ir arī saprotams, ka vairāk vai mazāk šis formāts ir nopietns katalizātors, lai veicinātu atteikšanos no absolūtas Microsoft Office dominances šajā laukā. Var diskutēt, ka OpenOffice.org ir vietas, kas neatbilst kāda Exceli spēcīgi "rubijoša" cilvēka apziņai par biroja programmatūru kā tādu, bet kopsumā tā ir vērā ņemama alternatīva.

Taču protams Microsoft nekad nav gulējis dīkā, ja ir jutis, ka viņa naudas straumei var kāds traucētu plūst (Pēc finanšu datiem, neviena cita divīzija joprojām neienes naudu plusos, izņemot Microsoft Office un Windows). Daudzi nopietni cerēja, ka ISO piešķiršana OpenDocument liks Microsoft apdomāties, un tas iekļaus atbalstu šim formātam savā biroja programmatūrā. Galu galā, WordPerfect atbalsts Microsoft Office tā arī nav radījis nopietnus draudus Billa komandai. Taču iespējams, ka tieši standarta atvērtība un "bezkontrole" lika Microsoft sajust sēra smaku un rezultātā dzima OpenXML - samocīts, negatavs, standartu veidošanas principiem neatbilstošs XML formāts, kuru Microsoft pasludināja par vieno un vienīgo, ko tas ir gatavs ir atbalstīt. Pati pirmā tika nokritizēta license - varat lietot, bet neceriet uz patentu atlaidēm - zem kuras tika izlaista OpenXML specifikācija, bet vēlāk tika kritizēti arī daudzie tehniskie aspekti. Pat no drošības viedokļa ODF ir soli priekšā Microsoft piedāvātajam variantam.

Izskrējis cauri , Microsoft cerēja, ka ISO ļaus viņiem iziet formālo apstiprināšanu mēneša garumā, lai paspētu uz nopietnāku Microsoft Office Vista laišanu pasaulē. Ātrais process ir mēnesis, taču to var apturēt kaut viena dalībvalsts, kura iebilst pret paātrināto variantu. Tā kā OpenXML specifikācija ir 6000 lapas (salīdzinājumam, ODF specifikācija bija aptuveni 700 lapas, un tad jau atskanēja bļāvieni, ka tas ir par daudz), tad mēneša laikā to nav iespējams NOPIETNI izvērtēt. Tāpēc izskatās, ka vismaz trīs valstis ir iebildušas pret šo ātro procesu. Tas nozīmē, ka zibeņkarš neizdosies, un Microsoft būs jāseko garajai un nogurdinošajai standarta apstiprināšanai, kuras laikā tajā iespējams tiks veikta ne viena vien izmaiņa. Katrā ziņā tas ir noteikti vismaz pusgads, kura laikā ODF varēs nostiprināt savas pozīcijas. Sasumējot kopā ar pieaugušo industrijas atbalstu, jāsaka, ka .doc un .xls dominances laiki nedaudz, bet neapturami tuvojas beigām.

Nav komentāru: