2007-02-14

Viņš ir šeit, jaunais varonis. Tagad "upgreidots" ar raķetēm.

Šodien IRCNet kanālā #linux.lv Rich noziņoja, ka pēc ilgām cīņām ir iznācis ClamAV 0.90. Tie kuri varbūt nav lietas kursā - ClamAV ir brīvās programmatūras risinājums cīņai ar datorvīrusiem/tārpiem/zarazu. ClamAV spēks ir Wikipedia stila kontribūcija no lietotājiem - tie ir vīrusu "paraksti", pēc kuriem antivīrusu programmas atpazīst tos. Administrātoriem, kuri veido epasta serverus, ClamAV jau ir pierasta lieta, taču parastie lietotāji Linux vidē, var gadīties, pat nebūs to pamanījuši (tā kā cīņa ar vīrusiem Linux un Mac vidēs nav tik antagoniska kā Windows). Es biju patīkami pārsteigts, kad pirms kādiem trim gadiem atklāju šo programmu, par tās funkcionalitāti un veiktspēju.

Kas tad ir nācis klāt jaunajā versijā? Autori kautrīgi min tādas lietas kā dažādu pakotāju un arhivātoru atbalstu, tai skaitā RAR trešās versijas atbalstu (jaj!), tas ka sākot ar šo relīzi, datubāzē ir 90'000 tūkstoši vīrusu "parakstu", kā arī ClamAV ir iekļauts ļoti efektīvs pretpīkšķerēšanas (paldies Google par šo terminu) rīks, kas, pēc visām ziņām, strādājot tiešām labi. Vēl aprakstā pa vidam pavid tādi sīkumi kā ātruma/atmiņas efektivitātes uzlabojumi (daži gan vēl darbināmi eksperimentālā kārtā, gaidot savu apstiprināšanu stabīlajā līmenī), kas jau ir tradicionāli atvērtā pirmkoda/brīvās programmatūras jaunajām relīzēm. Iedūrās acīs arī tas, ka ir arī atbalsts paralēlajai skanēšanai - manuprāt, tas liecina, ka notiek nopietns darbs pie "dzīvā" jeb "real time" skanētāja, jo tas ir viens no nopietnākām prasībām tam.

Kas mani ļoti iepriecināja - un kāpēc šis posts vispār ir Ubuntu planētā - ir iemesls, ka ClamAV jaunā versija būs pieejama Feisty lietotājiem jau aprīlī. Patīkami, ka Feisty veidošanai tiek izmantots viss jaunākais, jo ir skaidrs, ka daudz kas, ko reportē kā kļūdas vecajā programmatūrā, jaunajā ir jau sen izlabots. Tas dos lielāku atdevi no distributīva uz "upstream", jo cilvēki strādās un testēs ar visjaunākajām versijām (kam nebūt nav jābūt nestabīlām, piemēram, man Feisty nu jau 2 nedēļas ļoti labi darbojas, turklāt pēdejie atjauninājumi tiešām neko nav salauzuši).

1 komentārs:

Anonīms teica...

njā Feisty man darbojas pat stabilāk kā Edgy :D