2009-05-07

Multimēdiju spēlētāja Totem xine aizmugures* ēras beigas

Beidzot tas ir noticis - Gstreamer keksi ir pierādījuši savu un gstreamer bāzētā Totem daļa ir panākusi xine. Ja kāds grib dzirdēt vēsturi - nu jau daudzus gadus atpakaļ, laikā, ka GNOME videi sākās veidoties dabiska vajadzība pēc universāla un vienkārša multimēdiju spēlētāja (a la klasiskais Multimedia Player Windows vidē), cilvēki radīja Totem. Daudzu pelta, daudzu slavēta šī programma ir izturējusi laika pārbaudi un manā skatījumā iemieso eleganci un vienkāršumu, kas piemīt GNOME videi. Taču retais zin, ka sākumā, ka gstreamer praktiski dzīvojās vēl trešo gadu kā projekts un daudzi ffmpeg/mplayer/xine fani uz to raudzījās ļoti vīzdegunīgi un augsprātīgi, šī programma izmantoja xine dzinēju kā aizmuguri savā sistēmā. Pēc tam Gstreamer komanda pieņēma izaicinājumu un radīja savu variantu. Tad nu šie abi aizmuguru varianti tika uzturēti visus šos gadus, taču jāatzīst, ka Gst striktā pieeja kodēšanas stilā un elementu uzturēšanā sāka gūt arvien skaistākus un garšīgākus augļus, līdz ar 6.10 jau praktiski varēja spēlēt filmas un mūziku, neuztraucoties, vai Totem ar to tiks galā.
Taču pēdejos gadus Totem xine variants vēl tika aktīvi izmantots lietotāju vidū. Iemesls vienkāršs - DVD spēlēšanas funkciju trūkums Gstreamer versijā. Tagad gaidīšanas laiks ir beidzies un pēdējais xine "bastions" kritis. Jau šobrīd Gstreamer izstrādātāji sāk gumzdīties ap Totem koderiem un piedāvāt vēl kārtinošākas iespējas par tām, ko piedāvā xine. Līdz ar to vakardien Totem galvenais uzturētājs Bastien Nocera GNOME git repozitorijā izstrādes zarā izdzēsa xine totem failus, kā arī pārveidoja visus pārējos un izņēma atsauces.

Paldies Xine izstrādātājiem, jo viņi bija pirmie, kas piedāvāja konkrētu platformu multimēdiju failu spēlēšanai. Paldies Totem Xine aizmugures izstrādātājiem, jo bez viņiem Totem visticamāk neiegūtu sākotnējo popularitāti, uz kuras radītā viļņa pēc tam veiksmīgi "uzsēdās" Gstreamer versija. Un protams, paldies Gstreamer izstrādājiem, jo viņu striktās pieejas dēļ mums ir laba un stabīla multimēdiju *ietvarsistēma. Gadiem grūtais darbs sāk atmaksāties ar uzviju.

"7 years later, remove xine-lib backend. Bye Bye" - izraksts no GNOME Git komitu žurnāla.

*Terminu tulkojumi:
aizmugure - backend
framework - ietvarsistēma

1 komentārs:

Anonīms teica...

Xine manā gadījumā ir labāks, pateicoties SiS ignorancei izveidot VGA draiverus. Gstreamer savienojumā ar jebkuru windows compositor rāda vai nu melnu bildi vai arī Xv versijā drausmīgi lēnu attēlojumu. Xine ne tuvu nav apdzīts, vismaz ne priekš mazatbalstīto un vājo VGA lietotājiem. Xine manuprāt nav pietiekami novērtēts un gstreamer savukārt pārāk slavēts.