2010-06-22

Autortiesības, AKKA/LAA un nauda

Twittersfērā uzdūros superīgajam Ciparu niezes blogam un ļoti interesantajam rakstam par AKKA/LAA budžetu. Apskatam un komentējam pie Ciparu niezes raksta. Labais.

p.s. jā, autortiesības ir svarīga tēma atvērtajam pirmkodam :)

2 komentāri:

Unknown teica...

paldies par labiem vārdiem!
sāpi par AKKA/LAA tiešām varat izspert ciparuniezes komentāros. tur jau gana revolucinonāri viedokļi priekšā :)
ko atvērtā koda sabiedrība domā par esošo situāciju?

jurģis/ciparunieze

Unknown teica...

Sveiks Jurģi!

Atvērtā koda sabiedrība pārsvarā uzskata, ka autortiesības pamatos ir laba lieta, taču diemžēl koncepts un likumdošanas pakete, kas tam seko, ir radījuši absolūtu autordarbu radītāju varu pār autordarbu patērētājiem. Ne velti Brīvās programmatūras koncepts un Creative Commons ir centieni radīt iespējas autoriem nepakļauties šī brīža sistēmai. Diemžēl sistēma, ka valsts norāda noklusēto autortiesību aģentūru kā pamatu, kas iekasē naudu par visiem, ir acīmredzami nepareiza, jo tas ļauj tām nodarboties ar praktiski izspiešanu. Kopā ar intelektuālā īpašuma koncepta radīšanu, kas ir acīmredzama vēlme padarīt intelektuālu domu monopolu par mūžīgu, lai mūžīgi iekasētu naudu, praktiski neko neieguldot.

Vēl viens piemērs, Amerikas AKKA/LAA līdziniece ASCAP tikko paziņoja, ka sāk vākt naudu karam ar Copyleft ideju un tās izplatītājiem - FSF, EFF, Creative Commons un draugiem. Viena lieta ir, ka viņi paši uzskatīja, ka koncepts par došanu pa brīvu ir "pretamerikānisks", un to izsmēja, bet otrs, ka viņi grib panākt, lai cilvēkiem aizliegtu vispār brīvi izplatīt SAVUS autortiesību darbus, kas ir fantastiskākā bezkaunība. ASCAP rīcība jau ir saskārusies ar lielu pretestību, bet tas kārtējo reizi izgaismo, ka atšķirības viedokļos arvien palielinās.

Tu vari uzprasīt vēl viedokli Aigariusam aka Aigaram Mahinovam, viņš pat organizēja Eiroparlamentā atbalstu pret programmatūras patentiem un ir tīri labi zinošs autortiesību jomā.