2009-11-22

Kā dabūt kvalitatīvu latviešu valodu nākošajā LTS laidienā?

Ļoti vienkārši - palīdzot mums kaut vai ar tulkojumu testēšanu un piesakoties pie mūsu komandas #ubuntu-lv irc.freenode.net (irc.ubuntu.com noklusētais arī der), vai pie manis pecisk pie gmail punkts com (e-pasts un Google Talk). Meklējam testētājus, cilvēkus, kas jūt, ka labi pārzin gramatiku un spēj to pielietot kopā ar datorterminoloģiju, vienkārši tulkotājus, kā arī lietotājus. Ja pat esat vienkāršs ikdienas lietotājs, atsaucieties, jo koordinētai kvalitātes kontrolei komunikācija ar jums būs ļoti svarīga.

Jau pirms Karmic iznākšanas es, Rūdolfs Mazurs un Viesturs Zariņš, kā arī vēl citi ļauži uzsākām nelielu lokalizēšanas spurtu, kas turpinās joprojām. Pirmām kārtām mērķi ir salāpīt visus iespējamos caurumus un kļūdainos tulkojumus, kas ir Ubuntu un GNOME vidēs vispār (tādu diemžēl ir daudz, jo GNOME repozitoriji gadiem netika atjaunināti un Launchpad tulkojumos diemžēl arī ir bijis daudz brāķa). Savukārt otrs mērķis ir OpenOffice.org pēc iespējas pilnīgāks tulkojums. Ideālais mērķis ir standarta Ubuntu/Kubuntu vides un OpenOffice.org laba lokalizēta saskarne. Uz to tieksimies un varbūt arī sasniegsim.

Es aicinu visus Ubuntu Latvijas kopienas, kā arī GNOME un KDE lietotāju kopienas Latvijā pārstāvjus, kuriem patīk latviskošana un kuri grib piedalīties šajā grandiozajā izrāvienā uz LTS laidienu, lūdzu rakstiet man pecisk pie gmail punkts com. Ja esat KDE vides lietotājs, un gribat aktīvi piedalīties, tad rakstiet atkal man un es pārsūtīšu informāciju Viesturam, kurš ar jums tad sazināsies (viņš koordinē KDE lietas). Ja jūs esat aktīvs tulkotājs Launchpad sistēmā - arī tad sazinieties ar mums, jo komunikāciju ar "upstream", kā arī kvalitātes kontroli organizēsim mēs.

Darba apjoms ir liels, tomēr caurskatot tulkojumus, jāatzīst, ka daudz kas no vecā materiāla ir izmantojams un tāpēc ne viss būs jātulko vēlreiz. Tāpēc mērķis ir aizsniedzams, un es aicinu visus pielikt savu roku.

2 komentāri:

Anonīms teica...

Labi tulkotāji par velti? Nederēšu.

Anonīms teica...

Tā nu ir, ka katrs esam spēcīgi savā jomā individuāli, tāpēc tulkot diez vai varēšu jums palīdzēt, bet vēlos pateikt milzīgu PALDIES! visiem, kuri pie tā strādā! Ar katru laidienu latviešu valoda iekš linux paliek aizvien saprotamāka un baudāmāka, un var redzēt, ka šim jautājumam tiek pieiets ar sirdi, nevis naudasmaku. Lai veicas!