2009-11-05

LU VPN uz Ubuntu Karmic

Lai gan esmu drusku apslimis un sēžu mājā, kāmēr ārā plosās pirmais slapjais dranķis, vajadzēja LU tīklā iekļūt, lai sataisītu pāris lietas Vārdenes vārdnīcai. Pateicoties tīklu vīriem no LU, mums ir VPN pieeja izmantojot PPTP tunelēšanas protokolu. Lai gan tas neesot diezko drošs, tā funkcionalitāte ir praktiski pieejama visām operētājsistēmām un vidēm, tai skaitā arī Ubuntu Linux izmantojot Network Manager VPN spraudni.

Pirmais solis - Ubuntu programmatūras centrā meklējam virkni PPTP, iegūstam sarakstu un izvēlamies no tā "PPTP VPN Connection manager", kas ir PPTP VPN spraudnis Network Manager sistēmai, kas vada visu tīklu padarīšanu Ubuntu Linux vidē. Izvēlamies, ievadam savu paroli, instalējam. Pēc tam veicam datora pārstartēšanu. Diemžēl šobrīd tas ir ātrākais veids, kā to iedarbināt. (Ja esat drusku vairāk zinošs, ir jāpiesakās sistēmā pa jaunu un DBUS sistēma jāpārstartē).

Pēc pārstartēšanas un/vai vēlreiz pieteikšanās klikšķinām ar primāro peles taustiņu uz NM ikonas augšējā labējā stūrī (vai ja esat pārvietojis paneli apakšā, apakšējā labējā stūrī) un izvēlamies VPN sadaļu un tad konfigurēt VPN. Izvēloties 'Konfigurēt VPN...' atvērsies NM savienojumu konfigurācijas panelis, kurā VPN sadaļā tad izvēlamies 'Pievienot'. Ja 'Pievienot' poga nav aktīva, tad pakotne 'network-manager-pptp' nav uzinstalēta korekti, vai arī pārstartēšana nav izdevusies.

Ja 'Pievienot' ir aktīva, atvērsies dialogs, kurš piedāvās jums izveidot VPN savienojumu un izritinājamā izvēlē piedāvās VPN tipu. Ja jums ir jau vairāki VPN protokoli sakonfigurēti lietošanai ar NM, šajā sarakstā varētu būt plašāka izvēle, taču pārsvarā tur būs tikai PPTP kā noklusētais protokols. Spiežot 'Create...', atvērsies VPN konfigurācijas dialogs, kur tad ievadam VPN gateway adresi 195.13.128.6, kas ir LU VPN vārteja. Tālāk norādam lietotāju (studentiem tas ir LUIS lietotājvārds), paroli, kā arī izvēlamies 'Advanced...' dialogu. Tur mums ir jāaktivizē 'Use Point-to-Point encryption (MPPE)' ar ķeksīti un tad varam spiest 'Labi' pogu. Iedodam VPN savienojumam kādu labu nosaukumu, piemēram 'Universitāte' un spiežam 'Apply'.

Kad esam aizvēruši visus konfigurācijas dialogus ar apstiprināšanu, tad varam vēlreiz spiest noklusēto peles pogu uz NM ikonas un izvēlēties VPN sadaļu. Tagad tur ir parādījies ieraksts 'Universitāte' (vai arī tas, ko jūs pats izvēlējāties). Izvēlamies to un gaidam savienojumu. Tiks paprasīts, vai atļaut iekļaut paroli sistēmas noklusētajā paroļu saišķī. Rekomendēju to darīt, ja tas ir jūsu personīgais dators vai klēpjdators - tādējādi jums nebūs šī parole jāievada atkal un atkal un VPN pieslēgumam varēsiet piekļūt ar pāris peles klikšķiem.

Pēc savienojuma veiksmīgas izveidošanas pie standarta ikoniņas (vai nu savienotiem vadiem, vai bezvadu tīkla statusa) parādīsies piekaramās atslēdziņas simbols. Tā ir indikācija, ka savienojums izveidots.

Šo pašu operāciju var veikt arī Jaunty, tikai tur ir jāizmanto 'Add/Remove...' programmatūras instalēšanai. Pārējais nemainās.

Nav komentāru: