2007-02-18

Nouveau kodera "airled" LCA runa un citi bazari

Kārtējā LCA konference, vairāk zināma kā Linux.conf.au, šogad notika no 15. - 20. janvārim, un tajā kā vienmēr bija ļoti daudz interesantu prezentāciju. Prātā palikušas trīs - Jono Bacon ar Jokosher prezentāciju (ja jums ir Feisty, silti iesaku to ievērtēt, tikai lieciet SVN versiju), Nouveau "Airled" prezentācija, kā arī PulseAudio prezentācija. Šoreiz vairāk par vidējo.

Tā kā es pirms tam rakstīju par Nvidia video karšu atvērtā koda draiveri Nouveau, un manis rakstītais izraisīja zināmu interesi, tad turpinu tēmu ar viena no galvenajām sejām Nouveau projektā airled prezentāciju augšminētajā konferencē. Prezentācija ir pieejama atvērtajā Theora formātā iekš Ogg čaulas (tāpēc paplašinājums .ogg). Var spēlēt VLC, RealPlayer 10 uz augšu, kā arī visi Ubuntu vides spēlētaji.

Labojums: šī pati intervija arī pieejama PDF formātā, protams, bez sulīgajiem airled komentāriem.

Manuprāt, jautra un saturīga uzstāšanās, uzzināju daudz jauna par video karšu "backengineering", kā arī Nvidia video karšu arhitektūru. Sakarīgi puiši, lai viņiem veicas.

Starp citu, neesmu pieminējis nopietnus viļņus kopienā sacēlušos divus Ubuntu tehniskās komisijas lēmumus - pirmais, Nvidia un ATI draiveri binārajā formā vēl netiks piedāvāti pie instalācijas kā noklusētais variants (tos tiks piedāvāts uzinstalēt, ja vēlēsieties ieslēgt vizuālos darbavirsmas efektus kontrolcentrā - manuprāt, ļoti elegants risinājums) Feisty izlaidumā, tas ir pārcelts uz nākošo relīzi, un otrais - PowerPC atbalsts pēc Feisty vairs nebūs oficiāls. Pirmajam pamatojumos ir ļoti nopietni argumenti, par kuriem man ir bijis satraukums, tāpēc priecājos, ka saprāts tomēr ņēmis virsroku - ne Beryl, ne XGL ir pilnībā gatavi, lai tos uzstādītu kā noklusēto variantu, binārajiem draiveriem vēl nav 100% infrastuktūra, lai tos būtu vienkārši uzstādīt (piemēram, ATI joprojām sagādā problēmas ar savu fglrx), turklāt Ubuntu visos iespējamos veidos sola atbalstīt Nouveau projektu - kas ir ļoti lieliski. Otrais lēmums varētu šķist netaisns, bet zināmā mērā ir loģisks - PowerPC platforma saka lēnām ardievas sakarā ar Apple agresīvo Intel ieviešanas politiku, kā aŗī cik noprotams, PowerPC platformas gadījumā kopiena pirms tam izdarīja vienalga vairāk nekā oficiālais atbalsts.

Nav komentāru: