2007-02-16

Ubuntu distributīvu kopai - 8 milijoni lietotāju

Vismaz tādu ciparu min Ubuntu dibinātājs Šatlvorts šajā intervijā. Visticamāk, šis cipars no security ftp servera (kuram nav spoguļu un kurš ir vienīgais pasaulē, tādējādi pieslēgumu skaits ir ticams) unikālajiem pieslēgumiem pēdējā gada laikā. Savukārt šis blogs min arī šādus ciparus salīdzināšanai - Linux Counter min 29 milions lietotājus kā aptuveno atplēsi cik pasaulē varētu būt lietotāju; OS X tirgus daļa tiek minēta kā 20 milioni.

Vai Ubuntu varētu būt 25-28% no visiem Linux lietotājiem? Jā, tas ir diezgan reāli. Vai Linux lietotāju skaits varētu būt 29 milijoni? Jāskatās, cipari ir diezgan spekulatīva padarīšana, ja ir runa par statistiku, bet tiek pieņemts, ka pasaulē ir 500 milijoni datoru. Tātad, vai Linux lietotāji būtu 5,8% (ja ņemam rupju aprēķinu par 1 dators = 1 cilvēks)? Tāda iespēja pastāv, jo, manuprāt, Macintosh lietotāju ir mazāk, un tie ir apmēram 20 milijoni. Katrā ziņā Linux sen jau vairs nav 1%. Interesanti gan ir tas, ka tīmekļa statistika rāda raibu ainu. Mans pieņēmums ir tāds, ka mājas lietotāju un "poweruseru" Linux vidē nav sevišķi daudz, jo tie ir ļoti prasīgi pret vidi, tad Linux parasti izmanto plaša mēroga termināļu, skolu/universitāšu darbastacijām, savukārt tur prioritārās lapas ir drusku citas. Turklāt ļoti daudz kur, cik zinu un arī nojaušu, tomēr tiek likti aģentu plugini un lai tipa "būtu droši ka nekas nenoplīst" (lasi: mazāk bļāvieni atbalsta dienesta telefonos), tiek likts IE6 uz Windows XP.

Katrā ziņā Linux lietotāju skaits aug, un it īpaši pēdējā laikā ir audzis darbastaciju skaits. Daži argumentēs - kā, jo Latvijā diezvai jūt. Kā rāda pēdējo gadu prakse, Latvijā notiek daudz migrāciju uz Linux pilnībā, uz miksētiem tīkliem (Mac/Linux un Windows/Linux), taču par tām neviens skaļi nerunā. Cilvēki izvēlās vienkārši Ubuntu Linux (vai citu distribūciju) un nesaskata neko ārkārtēju, ka viņi izvēlas produktu, kas viņiem ir pa kabatai, kas strādā, ir stabīls un tā iespējas viņus apmierina.

3 komentāri:

Anonīms teica...

Ja atmiņa neviļ, tad pasaulē ir >10^9 datoru.
Niks

Unknown teica...

Varbūt es par taudz koriģēju, bet pēc šī raksta http://homepage.mac.com/techedgeezine/1billion_served.html
spriežot, 1 milijards ir saražoti - taču apmēram 300-400 milijoni ir izmesti atkritumos jau.

Protams, par to var strīdēties, jo galu galā tāpat mēs nezināsim precīzi.

Anonīms teica...

ubuntu useris != linux useris.