2007-02-13

Pāris karstie jautājumi par Ubuntu.lv planētu

Tā kā līdz ar Ubuntu.lv planētas atvēršanos ir parādījušies pāris jautājumi, kas tiek uzdoti atkal un atkal, provēšu atbildēt no savas kā viena no iniciatora puses:
Kāpēc planēta ir tikai par Ubuntu? Kāpēc nav lielāka planēta, par citiem distributīviem vai PCBSD, FreeBSD, Fedora, utt.?
Ubuntu.lv planēta ir Latvijas Ubuntu kopienas realizēta ideja ar domu apvienot visus lasošos un rakstošos "blogētājus" par Ubuntu vienā redzamā vietā. Tās mērķis nav strikti regulēt tās saturu - kaut arī ir svarīgi ievērot saturisko integritāti, par ko ir diskutēts zemāk -, bet veicināt kopienas savstarpējo komunikāciju par Ubuntu Linux visos iespējamos veidos. Un galvenais tomēr ir - mēs to daram sava prieka pēc, tās mērķis nav radīt Ubuntu distribūcijas hegemoniju Linux vidē Latvijā vai arī padarīt Ubuntu par PR megazvaigzni. Netveriet to visu tik ļoti nopietni :)

Starp citu, Planet Planet programmatūras uzstādīšana ir tik vienkārša, ka ir pat drusku neizprotami, kāpēc citu distribūciju/programmatūras/utt. fani jau sen nav izveidojuši šādus planet agregātorus par citu distribūciju tēmām Latvijā. Piemēram, BSD fani, manuprāt, sen jau ir savu planētu pelnījuši (cik zinu, blogotāju par BSD distribūcijām ir pietiekami), un cik ir nācies dzirdēt, tad Linux Centrs arī ir izteicis gatavību veidot līdzīgu planētu pat par visām ar atvērto pirkmodu un brīvo programmatūru saistītajām tēmām. Turklāt tas ir gatavs piedāvāt hostēšanu, ja tāda ir nepieciešama.
Kāpēc tas un tas raksts xyz tika publicēts Ubuntu.lv planētā, ja tas nav pa tēmu? Tā nav pareizi!
Ņemsim vērā, ka Ubuntu.lv planēta ir knapi nepilnu nedēļu veca, tāpēc tajā vēl daudz kas nav līdz galam atslīpēts. Daudzi arī nav izpratuši, ka vēlams tagot/postēt rakstus ar labi redzamu saikni ar Ubuntu. Un tomēr - ja pat pēc visas "iesilšanas" parādīsies drusku no tēmas nobīdījušies raksti, mēs neiebildīsim - galvenais ir lai tas ir saistīts ar Ubuntu kopienu. Piemēram, Amarok apraksts ir stabīli iekļaujams planētas sinticētajos rakstos, kā arī jautājums par to, kā kurš izmanto VPN (kas starp citu ir interesanta tēma zem Ubuntu un Linux vispār), savukārt rakstus par wifi rūtera konfigurēšanu vajadzētu tomēr atstāt ārpus planētā publicējamo rakstu lauka.

Tātad, ir iespējams, ka planētā raksti varbūt ne vienmēr pilnībā attieksies uz Ubuntu (kaut rakstītāji ir aicināti pastiprināti ievērot tēmas integritāti), kā arī rakstītais ne vienmēr saskanēs ar Ubuntu kopienas viedokli. Taču Ubuntu.lv planētas mērķis ir radīt kopienas sajūtu, kurā mīt dalībnieki ar dažādiem viedokļiem. Tādējādi brīžiem šie viedokļi var būt arī "beztēma" attiecībā uz Ubuntu.

Tā kā visi ir aicināti blogot, komentēt, izteikt savu viedokli, diskutēt, strīdēties un salabt un rast kopēju viedokli (vai atšķirties no tā). Esiet aicināti mūsu planētā.

2 komentāri:

Unknown teica...

Kā 'āmen' baznīcā.

Unknown teica...

XML Parsing Error: unclosed token
Location: http://www.ubuntu.lv/planet/rss20.xml
Line Number 1, Column 1:

Kaut kas nav kārtībā ar rss padevi.